[Gammalt inlägg] Att dela upp människor i man och kvinna är väl ingen sport, eller?

Caster Semenya är "kanske inte 100% kvinna" enligt IAAF/The Telegraph (och Aftonbladet). Ja, det beror ju på hur "kvinna" ska definieras. Enligt Wikipedia (en av oss googlares husgudar) är en kvinna "den fullvuxna människan med biologiskt honkön till skillnad från en vuxen hane, som kallas man."

Okej, men då kommer nästa fråga - hur definieras det biologiska könet? Wikipedia-artikeln om kön skriver: "Andra könsfaktorer är könskromosomer (xx för kvinnor, xy för män) och hormonproduktion och hormonbalans. Skillnaderna mellan män och kvinnor när det gäller könshormoner (hög och jämn halt av testosteron för män, lägre och cyklisk halt av östrogen för kvinnor) leder till skillnader i ämnesomsättning, blodvärden, kroppsfett, kroppsbehåring och muskeltillväxt. Vid olika typer av intersexuella tillstånd är en eller flera av de uppräknade faktorerna inte entydigt "kvinnliga" eller "manliga"."

Men betyder en intersexualismdiagnos att personen i fråga inte har någon könstillhörighet? Naturligtvis inte. De flesta människor definierar sig som tillhörande den ena könet eller det andra, vissa båda. Biologiskt sett är jag en atypisk biologisk kvinna men socialt ser jag mig som både man och kvinna. Caster Semenya ser sig sjlv som kvinna, och då är hon i mina ögon det.

Trollhare skriver alltid intressanta inlägg, och de han skriver angående kön, könsroller och samhällets syn på oss som kanske inte alltid passar in i den bild de har av hur män och kvinnor ska vara är ett välkommet avbrott i diskussioner som förs av folk som tycker att "hermafroditer ska tävla i handikapp-OS/Para(o)lympics". jag förstår inte riktigt kopplingen mellan kön och funktionsnedsättning....

Min lösning på "problemet" om huruvida det är rättvist att låta folk som presterar "för bra" med andra som inte presterar lika bra är att ta bort könsindelningen inom idrotten och gå på resultat i stället. Blir inte det det mest rättvisa egentligen? Och till de som säger att "då försvinner damidrotten" vill jag bara säga: Ja, självklart gör den det. Det gör "mansidrotten" också. Det blir liksom bara idrott av det. Och med olika klasser beroende på prestation så finns det massor med kvinnor som kan ta sig fram "trots" att de tävlar mot män.

Alla (dvs majoriteten av) kvinnor är inte svaga våp. Det finns starka, drivna kvinnor. Och om män nu är så mycket starkare än kvinnor, varför föder inte fler män barn? ;)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Commonly Unique

Devin Lind skriver om personlig utveckling, mångfald, skrivande, böcker och mycket annat.

RSS 2.0