[Gammalt inlägg] Starkspråk...och Harry Potter så klart

Jag läste på SvD Kultur om ord folk ansåg saknades i svenska, och Olle Josephson listade ordet starkspråk med betydelsen "det språk en flerspråkig talare anser sig behärska bäst. Vi saknar ord i flerspråkighetssamhället. Hur benämna det språk vi kan bäst? Inte modersmål ? föräldrarnas språk är inte alltid mitt eget. Förstaspråk är ett oklart begrepp: språket jag lärde först eller språket jag sätter först? Starkspråk kunde vara en neutral term. Fast för många är det förstås själva flerspråkigheten som är styrkan."

Som flerspråkig som dessutom föredrar ett annat språk än mitt mordersmål måste jag säga att jag verkligen tycker om ordet starkspråk, och kommer att försöka ta in det i mitt ordförråd. Även om jag förmodligen måste förklara ordet massor med gånger så känns det bra att det finns en benämning på konceptet i alla fall.

Uppdatering: Det verkar som om termen "starkspråk" redan används inom sociolingvistiken...och med en annan betydelse: "Det dominerande språket i ett samhälle." Det är väl typiskt? ;-þ

När vi ändå talar om språk, hur säger man "spoiler" på svenska? Ja, spoiler till en film eller bok alltså. Spoilers för mig osökt till den sjunde (och sista!) Harry Potter-boken, "Harry Potter and the Deathly Hallows". Mig veterligen hade vår lokala bokhandel inget releaseparty (ett annat ord jag inte vet på svenska!)...så jag ska snart åka iväg och hämta min förhandsbokade kopia! Än så länge har jag lyckats hålla mig undan spoilers, även om jag laddade hem den där e-boken Aftonbladet pratade om...bara för att i efterhand kunna se om det var äkta vara eller inte.

Sen ska jag troligtvis spendera resten av helgen med min kompis Y, så vi ses på andra sidan Harry Potter!

[Gammalt inlägg] Välkommen till min nya blogg!

Det här är mammamuhs fel! *nickar*

Jag har redan två bloggar, men de är på engelska och efter diverse påtryckningar så tänkte jag att jag skulle försöka blogga lite på svenska.... Exakt vad jag ska blogga om är jag inte säker på än, men det blir väl små glimtar av mitt vardagsliv antar jag.

För tillfället är det Harry Potter som gäller; jag har sett Order of the Phoenix  och väntar otåligt på att Deathly Hallows ska komma ut. *hmm* Mycket svenska i den meningen.... ;-þ

Jag borde inte ha gått upp så tidigt i morse, det känns som om jag har gjort allt jag skulle redan...det är mycket bättre att sova till nio. *nickar* Hur jag någonsin har kunnat jobba och börjat åtta på morgonen är ett mysterium...det är som om min kropp går på Ohio-tid eller nåt!

I och för sig så kan jag ju försöka komma igång med någon av de saker jag skjuter på framtiden hela tiden, som att omorganisera min sajt eller börja på mina snabbskisser som jag vill börja göra av mina karaktärer.... Men om jag käner mig själv rätt så kommer jag bara att ladda om min MySpace-sida hundra gånger för att se om någon mer har lagt till mig som vän....

Commonly Unique

Devin Lind skriver om personlig utveckling, mångfald, skrivande, böcker och mycket annat.

RSS 2.0