Inte mörkt än....

Det har varit en omtumlande helg, på gott och ont. I fredags var vi på middag hos en kompis. Hon bjöd på porterstek gjord på älg, och det var jättegott och jättetrevligt (som det brukar vara hos henne). Jag var väldigt tacksam över att min mage höll sig rätt så lugn.
 
Innan dess rensade vi ur skafferi och kyl. Vi tog bort en massa kolhydratrika produkter som vi gav till en annan kompis - det är ju lättare att lägga om kosten om det inte finns så mycket frestelser hemma. Kostomläggningen går inte särskilt bra - jag har en väldigt jobbig, möjligtvis allvarlig, biverkan som kan ta månader att försvinna, eller i värsta fall inte försvinna alls. Det känns ju föga uppmuntrande. Jag ska prata med min vårdcentral på måndag och höra om jag kan få prata med en dietist.
 
 
Men en mycket positiv sak som hänt under helgen är att jag dammat av ett gammalt bokmanus som jag nu redigerar. Det känns så skönt att kunna se på det med delvis nya ögon, med distans och stolthet över det jag "presterat" - och fortfarande kan prestera - vad gäller mitt skrivande. I dagsläget är det 104 A4-sidor blivande (förhoppningsvis) roman, och just nu känns det som att det har potential att bli mycket mer. När jag gjort den här redigeringen funderar jag på att låta någon utomstående titta på den, för att se om andra ser det jag ser och om de har förslag på de förbättringar som jag vet manuset kräver.
 
Nu tillbaka till bokredigeringen! Yay!

Det blir värre innan det blir bättre

Det går sådär med min nya kost. Min mage och hjärna saknar sockret: jag mår illa, har ont i huvudet och känner mig irriterad, men det kommer förhoppningsvis att ge med sig så småningom. Det gäller bara att inte ge upp!


Snart är det helg. Veckan har varit rätt intensiv, så det ser jag verkligen fram emot även om det är mycket kvar att göra. På lördag ska jag jobba, eftersom funkisföreningarna i stan ska stå och informera på loppisen i Badhusparken. Det kommer nog att bli kul, det brukar det vara. Kom gärna förbi en sväng!

 

Men först är det fredag. Då ska jag och Mia till en kompis på middag. Det ser jag verkligen fram emot, även om det kan bli svårt att hålla kosten. Nåja, det är bara att kämpa på. Något som hjälper mig med det är affirmationer. Här är dagens "skörd":

  •  Du har många beundrande blickar riktade åt ditt håll - så sträck på dig - du är vacker i både kropp och själ!
Det där är en sak jag ständigt kämpar med. Men det finns något fint i oss alla, det gäller bara att få fram det. Och om vi gillar oss själva så blir det lättare för oss att leva.
 
  • En positiv överraskning står för dörren - håll ögonen öppna nu.... 
Låter bra! Förr eller senare så händer något som en anser positivt. Så länge jag bara fortsätter jobba med det jag tycker att jag behöver jobba med och tänker positivt så ska det nog gå bra.
 
  • Andra lyssnar på dig - du berör och uppskattas av mer många än du vet om.
Här kommer Jantelagen in igen. Varför skulle någon lyssna på mig? Vad har jag att tillföra andra, som kan vara värd andras uppskattning? Som jag sa tidigare, det finns något fint i oss alla. Alla har vi starka sidor. Jag försöker hjälpa andra, tycker om att prata med folk och har en stor lust att lära. Det finns folk som uppskattar mig, precis som det finns folk jag uppskattar.
 
En av dem är min sambo, som tålmodigt står ut med mina sockerbrist-utlösta humörsvängningar, dåliga minne och mitt beroende av dator och smartphone. Hon försöker äta enligt LCHF, och vi stöttar varandra. Saker blir så mycket lättare att hantera när det finns familj och vänner som en kan luta sig mot och få styrka av. Jag hoppas att du också har såna i ditt liv. :)

Sugar sugar, you've got me wanting you

Varför gör och äter vi saker som vi inte mår bra av? Varför låter vi bli att äta och göra saker vi mår bra av?

 

Jag tror att det finns många svar på de frågorna, men här är mitt svar:

 

Vi gör och äter saker som vi inte mår bra av därför att vi intalar oss att de är roligare/godare/trevligare än de saker och den mat som vi mår bättre av. Aktiviteter och mat som är bättre för oss tycker vi är tråkigare/sämre/otrevligare än de saker och den mat som vi mår dåligt av. Dessutom är det lätt att tänka men alla andra kan och får ju - även om vi innerst inne kanske vet att det inte är sant.

 

 

Jag har varit det som ansetts överviktig i största delen av mitt liv. På grund av mitt medfödda ryggmärgsbråck rör jag mig i allmänhet mindre än normpersonen, men äter ändå lika mycket – eller mer – än folk som går. Jag äter gärna kolhydratrik mat (PASTA! Pommes frites! Bröd!) och saker med socker (mjölk, frukt, läsk, godis, chips, ostbågar). Detsamma gäller mitt dryckesintag (Cola….). Även om jag länge vetat att det inte är bra för mig har jag inte velat ta itu med det, i alla fall inte under en längre period. Orsaken till det är men alla andra kan och får ju, kombinerat med vad jag tror är ett sockerberoende. Jag vet att sockerberoende är omtvistat, men du kan läsa mer här.

 

Kombinationen av mitt mer stillasittande liv, felaktig kost och sockerberoende gör att jag inte mår särskilt bra fysiskt. Ibland reagerar jag mycket negativt på vissa saker jag äter, även om jag flera gånger tidigare kunnat äta dem utan problem. Egentligen vet jag ju vad jag borde göra  - ändra mitt beteende. Det är inte gjort i en handvändning, men jag hoppas att jag ska kunna stanna kvar på den rätta vägen. Har du några tips till mig så tar jag gärna emot dem. Jag fick tips på vad jag borde äta när jag såg Du är vad du äter härom dagen, och de finns att läsa här.

 

För mer information om sockerberoende kan jag rekommendera boken Sockerbomben: bli fri från ditt sockerberoende av Pia Nordström och Bitten Jonsson (den senare är den som skrivit informationen om sockerberoende ovan).

Det känns redan bättre

I går kväll hade föreningen jag jobbar på styrelsemöte. En av punkterna var min anställning.

 

Jag pratade med min chef om min arbetssituation när jag kom tillbaka från semestern i slutet av juli; jag har misstrivts länge och känt att det inte är rätt arbetsplats för mig. När jag fick diagnosen dysexekutivt syndrom i somras var det på ett sätt en lättnad - det är inte bara lathet som gör att jag inte får saker gjorda, utan det beror på ett fel i min hjärna som gör att jag har svårt att påbörja och slutföra aktiviteter. Inte de bästa egenskaperna när en sitter ensam på ett föreningskansli....

 

Hur som helst, efter samtalet med min chef tänkte jag att jag skulle bli uppsagd på gårdagens möte. Med tre månaders uppsägningstid skulle det innebära att min sista arbetsdag blev den 20 november. Sen kom gårdagens möte, där det bestämdes att jag skulle få jobba kvar till den sista mars i stället. Jag blev helt ställd, och nedstämd över att behöva jobba kvar i sju månader i stället för tre.

 

Men efter att ha funderat på det ett tag (och pratat om det med min kloka sambo) förstod jag att det är en möjlighet. En möjlighet för mig att förbereda mig för att sluta och leta ett nytt arbete. Min chef är väldigt stöttande, vilket känns skönt. Men det är ändå jobbigt att lämna ett jobb för osäkerhet och eventuell arbetslöshet.

 

När jag vaknade i morse var jag låg, trött och hade ingen matlust. En av mina kollegor (hon jobbar på en av de andra föreningarna som har sitt kansli på samma våning som föreningen jag jobbar på) har gett mig affirmationer som jag brukar läsa på morgnarna. Jag stoppar ner handen i korgen och ser vad jag får upp. I morse fick jag följande:

 

* Det kommer snart att kännas mycket bättre - var inte orolig, vännen - du ska få se!

Jag är en i huvudsak positiv person, och bara att läsa den affirmationen gjorde att det kändes mycket bättre!

 

* Jag är viktig och betydelsefull.

Det kan vara så svårt att tro på ibland, men det finns folk för vilka jag - och du - är viktig och betydelsefull. Inte minst för oss själva. Vi måste se till att vi tar hand om oss själva så gott vi kan, för det förtjänar vi!

 

* Låt ingen trycka ner dig! Du förtjänar mer respekt än så!

Det här är definitivt något jag måste jobba mer med. Tänk att det kan vara så svårt....

 

* Du har en otrolig utstrålning som berör och påverkar andra positivt.

Tvärtemot den tidigare affirmationen är det här något jag redan känner. Folk i allmänhet verkar gilla mig, och det är ju roligt. Jag tycker för det mesta om att umgås med folk, så det kan ju vara en orsak till varför folk tycker om mig. Att jag dessutom vill att alla ska gilla mig är dock något jag måste försöka sluta med. Jag gillar inte alla, varför skulle då alla gilla mig? Det viktigaste är inte att bli omtyckt, utan att bli respekterad.

 

Jantelagen, den taskiga självkänslan eller vad det nu är, försöker ibland - kanske till och med ofta - bromsa mig när jag tänker och säger positiva saker om mig själv. Men varför är det så? Visst, det finns saker jag inte är särskilt bra på, men det finns saker jag är bra på också. Varför ska det vara så fel att prata om och fokusera på dem?

 

Tänk om samhället kunde fokusera på styrkor i stället för svagheter! Jag säger inte att vi inte borde låtsas om våra svagheter, men att vi inte ska glömma bort det vi är bra på. Jag tror att det är mycket lättare att hantera och jobba på svagheter när vi vet våra styrkor och får använda oss av dem.

 

I mitt jobb får jag användning för många av mina styrkor, som min sociala kompetens, mitt skrivande och mitt intresse för funktionsnedsättningar och personer som lever med dem. Men mina svagheter gör att jag inte klarar av att utföra alla arbetsuppgifter. Jag visste långt innan mötet i går, och långt innan mitt samtal med min chef, att jag inte riktigt fixade att jobba på min nuvarande arbetsplats, så jag hade byggt upp ett scenario om hur det skulle gå till när min anställning diskuterades. Beslutet som fattades fick mig att inse hur mycket vi kan styras av förväntningar, på gott och ont.

 

Jag hade som sagt förväntat mig att bli uppsagd på mötet, och var så inställd på att sluta i november att jag faktiskt blev lite besviken när jag insåg att jag skulle jobba kvar i sju månader. Framför mig ligger jobb med jubileum, julfest och årsmöte. Jag trodde att jag skulle sluta mellan jubileet och julfesten. Egentligen borde jag ha känt mig glad över att de vill ha kvar mig så länge, men det kändes bara tungt och förvirrande.

 

Men när jag kom hem presenterade min sambo en annan synvinkel: det här innebär att jag har sju månader på mig att hitta ett nytt jobb som passar mig bättre. Positivt tänkande var det, ja! :) Den 31 mars är en söndag, så min sista arbetsdag blir den 29 mars - min mammas födelsedag. Förhoppningsvis kommer jag att fira den med vetskap om att ett nytt, bättre anpassat, jobb väntar precis runt hörnet. Ljuset i tunneln är en ny möjlighet, inte ett kommande tåg.

Jag längtar redan, och känner lättnad och glädje. Det här blir bra!


Nystart!

Alla är vi unika, med olika "etiketter" som vi och andra klistrar på oss. Några trivs vi med, andra vill vi helst bli av med eller gömma - särskilt de som gör att vi avviker från de normer som finns.
Själv har jag massor av olika etiketter: kvinna, man, intergender, transgender, 36-åring, 70-talist, funkis, ryggmärgsbråckare, rörelsehindrad, handikappad, deprimerad, bokstavsbarn, diagnossamlare, socialdemokrat, vänstersosse, kommunist, filmnörd, boknörd, författare, drömmare, livsnjutare,
Här skriver jag mina tankar om mitt liv, det jag ser, hör, tycker och upplever. Välkommen!
Efter en lång - och välbehövlig - paus är jag nu tillbaka med nya krafter. Till dig som har varit här förut vill jag säga att jag tror att du kommer att känna igen dig, i alla fall lite grann. Till dig som är ny - välkommen! Hoppas du kommer att trivas. :)

Det har hänt ganska mycket i mitt liv den senaste tiden. Just nu är jag inne i en tid av förändringar, på gott och ont. Men jag försöker att fokusera på det goda - det finns alltid något bra i det som sker, brukar det ju heta. Jag trivs mer med mig själv och min livssituation, och ser på framtiden med tillförsikt. Det är inte alltid lätt att vara en positiv idealist, men jag har ändå gjort det valet eftersom det får mig att må så mycket bättre än att vara "realist". Många som kallar sig realister skulle jag nog kalla pessimister, men det är inte min uppgift att döma andra. Den enda jag kan styra över på något sätt är mig själv. Jag kanske inte kan påverka allt som händer i mitt liv, men jag kan välja hur jag reagerar på det.


Varje måndag får jag Veckans Peptalk av Olof Röhlander skickat till mig. Här kommer en liten del av veckans peptalk: Din talang ligger i dina val. Det valet kan vara att omfamna hösten. Att inse möjligheterna. Att bli fascinerad istället för frustrerad. Se ljuset i mörkret. Låt punkteringen vara din vän, som jag hörde någon säga nyligen. Det tycker jag var himla bra sagt, för det är ju det som håller grytan kokande. Den kör vi på!

Så försöker jag leva. Om inte annat så mår jag bättre av det. Det kan behövas nu när det känns som om jag verkligen är på väg någonstans. Nu måste jag bara stanna kvar på vägen även om jag inte vet vart den leder. För vart den än leder, så är det till en plats med nya möjligheter.
Hoppas du har en trevlig dag!

Commonly Unique

Devin Lind skriver om personlig utveckling, mångfald, skrivande, böcker och mycket annat.

RSS 2.0