Förlåtelse

Det är svårt att förlåta sig själv. Att förlåta någon annan kan vara nog så svårt, men att förlåta sig själv känns ibland helt omöjligt.

"Om jag bara hade..." lägger all skuld på oss själva. Även om du kanske hade en del i det du behöver bli förlåten för så är det inte alltid helt och hållet ditt "fel". Men det är svårt att komma ihåg när skuld hänger på ens axlar.

Extern validering, att någon annan än du själv säger att du är bra/förlåten eller vad det nu må vara, är oftast lättare att ta till sig. Då får du i alla fall feedback från någon annan än dig själv.

Men om vi inte förlåter oss själva, spelar det då egentligen någon roll huruvida någon annan gör det eller inte? Sorgen, skammen, skulden finns ju ändå kvar i oss.

Vi kan inte styra över någon annan. Det enda vi kan göra är att vara så bra människor som möjligt. Även mot oss själva. Relationen med oss själva är den viktigaste vi har!

Förlåt dig själv. Älska dig själv. Det är du värd!Tabula Rasa!

2013 - ett nytt år. Tabula Rasa, ett oskrivet blad.
 
Ett perfekt tillfälle att lämna tidigare besvikelser bakom dig och "starta om på nytt". Visst, det går att genomföra förändringar när som helst, men det kan kännas mindre svårt - kanske till och med lätt - att använda det nya året som startskott för förändringar i ditt liv.
 
Förr i tiden brukade jag avge nyårslöften. Till en början var de specifika: "Jag ska sluta äta godis." "Jag ska skriva varje dag." "Jag ska träna x gånger i veckan." Sedan blev de bredare, tills dess de landade i "Jag lovar att göra mitt bästa för att försöka bli en bättre människa." Alla de tidigare löftena är bra, men problemet var att jag blev så besviken på mig själv om/när jag inte lyckades infria dem under hela året. Att i stället lova att göra sitt bästa kan ta bort en del av "kravet" - och på så sätt också en del av besvikelsen vid ett potentiellt "misslyckande".
 
Så här kommer mitt löfte: Jag lovar att göra mitt bästa för att försöka bli en bättre människa.
 
Att jag dessutom tänker försöka slutföra andra saker är bara en bonus:
 
  • läsa ut 100 nya böcker i år
  • hitta ett nytt arbete som jag trivs med
  • färdigställa minst en bok
  • fortsätta livsresan med min partner
 
 
Hoppas att 2013 blir ett bra år för dig, för mig och för de vi bryr oss om!
 
 
 

Commonly Unique

Devin Lind skriver om personlig utveckling, mångfald, skrivande, böcker och mycket annat.

RSS 2.0